De mest miljøvennlige klærne er de vi allerede har i klesskapet

Julegaver pakket i gråpapir.

Zerowastegaver

brukte gaver zerowastegaver zerowastegift Nov 05, 2020

Skal vi gi miljøvennlige julegaver i år?

Julegavehandelen står og banker på døra!

Vet du at i fjor planla gjennomsnittsnordmannen å bruke 6500kr i snitt på julegaver? (kilde: nrk) Det er mye penger og ekstremt mange ting. Tenk om vi i år bruker de pengene på zerowastegaver, det er gaver som er litt mer miljøvennlige. Vi kan støtte grønne gründer, velge etiske og bærekraftige produkter og opplevelser! Pengene vil gå i omløp og stimulere økonomien selv om du legger de igjen hos bruktbutikker og andre grønne aktører.

 

Å gi zerowastegaver er enklere enn mange tror, det krever bare litt mer planlegging enn impulshandling på lekebutikken. Og jeg lover, du finner bra gaver og du får skikkelig god samvittighet etterpå.

Zerowastegaver

Jeg har gitt zerowastegaver til venner og familie i lang tid nå, og det er så gøy. Spesielt liker jeg å gi opplevelser, for da får jeg i tillegg tid med de jeg gir det til. Korona kom dessverre og tok kråkfot på mange av gavene vi har gitt bort, så det er noen som skal få sine opplevelser når det er innafor igjen. Og dét gleder jeg meg til!


Årets julegaver

Til jul i år har jeg bestemt meg for at minst 90% av julegavene skal være zerowaste. Det betyr at jeg enten kjøper brukte ting, gir opplevelser eller lager noe av gjenbruksmaterialer. Blir du med på det samme? Jeg har stor tro på at vi kan minske forbruket på denne måten! Og samtidig heie og støtte alle som tilbyr miljøvennlige produkter.

Brukte gaver

Bruktbutikkene bugner av pent brukte klær og leker, det er ingen problem å finne fine gaver til både store og små. Ved å kjøpe brukt kan du gi bedre kvalitetsprodukter, fordi prisen på brukte ting er lavere enn helt nye. Får du konkrete ønsker er det enkelt å lete etter det de ønsker seg, bare brukt! Legg inn et lagret søk på finn.no, plutselig dukker det opp og du får varsling på e-post. Flere ganger har jeg funnet uåpnet lego på bruktbutikker, det har vi gitt til små barnehagevenner. Brukt, men likevel helt nytt!

 

Opplevelser som gave
En opplevelse er en fin gave å få og gi bort, gir du noe du og mottaker kan gjøre sammen får du i tillegg fin tid med en god venn og tid er viktigere enn ting.Her er fem tips til opplevelser du kan gi i gave

  1. Gi bort et kurs. Liker samboeren din å lage mat? Gi bort et kokkekurs, kanskje finnes det online-kurs? Da kan dere lære dere å lage favorittmaten hjemme på kjøkkenet. Har du en venn som drømmer om å lære seg å sy? Gi bort et online sykurs, for eksempel; tre måneders medlemsskap i Fikseklubben.
  2. Gavekort på opplevelser. Støtt bedriftene i din hjemby. Gi gavekort på restaurant, museum eller kino!
  3. En tur i marka. Besteforeldre setter alltid stor pris på tid med familien. Gi bort en tur i marka hvor dere tar med deilig turmat og varm kakao, et fint minne for store og små.
  4. Familiebilde. Ta med storfamilien til fotografen og ta et familiebilde, del kostnaden og si at det er årets julegave til hverandre.
  5. Barnepass.  Kjenner du noen som ikke har tilgang til barnevakt? Tilby deg å sitte barnevakt en kveld, hvis du vil være ekstra raus kan du legge ved et gavekort på en restaurant eller kino. (Alle småbarnsforeldre sin drømmegave?)

    I Trondheim finnes firmaet Barnevakthjelpen, de tilbyr barnevakttjenester for familier i Trondheim! Kanskje et abonnement hos barnevakthjelpen kan være julegaven til kjæresten i år? (snikskryt av søstra mi sitt firma)

Det er bare kreativiteten som setter grenser for hva du kan gi. Utforsk hva som finnes i din hjemby og gi bort fine opplevelser til de du er glad i.

 

Lag noe fint av gjenbrukstekstiler.

Siden jeg er over gjennomsnittet glad i å lage ting kommer mye av det jeg gir bort til å være hjemmelaget. Og alt jeg lager skal dere selvfølgelig finne både oppskrift og hjelpevideo på i Fikseklubben sin medlemsportal.

I år har jeg planlagt å lage mye av dette:

Gjenbrukbare kaffefilter til kaffetørste familiemedlemmer

Disse er laget av et slitt putevar som min oldemor sydde. Vimpler til vennefamilier
En festlig vimpel setter prikken over i'en på alle feiringer. Og ved å ha en vimpelrekker behøver man ikke å bruke ballonger. Sy den i festlige farger og av gjenbrukstekstiler!

Pannebånd til små venner
Trenger du et kjapt prosjekt? Da går du for pannebånd. Disse er enkle å sy, kvalitetssikret av mine barn og nabobarna! Du kan faktisk sy de av klær som ikke lenger passer. Bruk klær som er laget av i jersey eller ull.

Kremmerhus til venninner
Min favorittjulepynt! Har du masse stoffrester? Her er det perfekte prosjektet. Disse kan du pakke inn som de er eller bruke de som pynt på pakker. De er enkle å sy og kan sys med nål og tråd.

Gymbag til barna
Caroline har laget hjelpevideo og detaljert oppskrift på gymbag. Denne kan brukes som en gymbag, eller prosjektpose til strikketøyet! Sy en unik gymbag av gjenbrukstekstiler til store og små.


Bilde: Caroline Naustvoll

Fruktnett til venner
Vi kan enkelt kutte unødvendig bruk av engangsplast ved å bruke fruktnett. Disse ligger det en gratis oppskrift av her. Dersom du ikke kan å hekle, frykt ikke. I medlemsportalen til Fikseklubben ligger det hjelpevideoer som guider deg gjennom prosessen, steg- for- steg.

Bivoksark til familie
Enda et genialt produkt for å kutte unødvendig engangsplast! Lag dine egne bivoksark. Jeg har brukt oppskriften til Bee:eco som du finner på deres blogg her.


Mange av disse gavene er også med på å påvirke flere til en grønnere hverdag. Ved å lage ting som kan erstatte plast og engangsartikler kan vi vise flere at å leve litt mer miljøvennlig ikke behøver å være komplisert og vanskelig. Det er faktisk ganske fint.

Jeg gleder meg skikkelig til å se hva du lager i år. Bruk hashtaggen #zerowastegift og del bilder på instagram så kan vi inspirere hverandre!

Hvis du også vil bli medlem i Fikseklubben og få tilgang til over 80 oppskrifter og hjelpevideoer for kun 129kr i måneden kan du melde deg inn her.

//Hanne

Vil du lese mer om Fikseklubben og hva du lærer?

Sjekk ut Fikseklubben