Reparere hull i ullundertøy

Aug 30, 2021

Har du oppdaget et lite hull i ullundertøyet? Da bør du fikse det før det blir større. Desto tidligere du reparerer et hull desto mindre synlig blir det. Ullundertøy og andre klær i ull er ofte strikket og består av masker, når disse først har raknet kan det fort spre seg videre. Vårt første bud: fikse hull i ull så fort som mulig, så vil du unngå stor skade.

 

Å fikse klær i ull er ikke vanskelig, men for å få et holdbart og pent resultat er det noen ting det er lurt å tenke på når du reparerer plagget.

 • Når du fikser ull, bruk materialer i ull, da oppfører det seg likt i bruk og i vask. En ulltråd tover seg pent inn i plagget du reparerer.

 • Bruk en tynn ulltråd så du ikke gjør større skade på ulla, dersom du har ullgarn liggende kan du bruke det, vi liker å bruke en tynn tråd i 100% ull, tykkere garn kan splittes i to for å få en tynn tråd. Når vi repaerer ulltøy foretrekker vi å bruke en butt nål, da sparer du fingrene og ulla for ekstra slitasje.

 • Dersom du skal feste på en lapp over et hull, lag lapper av andre ullklær og vliesofix, når du stryker lappen over hullet limer du sammen fibrene. Det betyr at du ikke må sy igjen hullet først! Fest alltid lappen i kantene, hvis ikke er det veldig fristende å pille den av.

Vi har et unntak fra "reglene" vi skrev over. Når du skal stoppe et par ullsokker, da kan du ikke bruke en tråd i 100% ull, da er det viktig at den inneholder nylon slik at det er slitesterkt og ikke toves i vask.

Ulltøyet kan leve i mange år dersom du tar godt vare på det og fikser det ved behov. For at vi fortsatt skal ønske å bruke plagget etter det er fiksa ønsker vi å fikse det så det blir pent nok. For barn er spreke farger og artige lapper et perfekt alternativ. Men når vi fikser klær til voksne ønske vi at klesfiksen skal oppgradere plagget. Da gjelder det å finne materialer som matcher fargene i plagget så blir klesfiksen en del av designet. Når vi får slitte albuer på ullgensre har vi strøket på lapper i silke.

Masse lykke til med klesfiksinga! Husk å ha det gøy når du fikser, øvelse gjør mester!

Minukurs: Lykkes med fiksing av ull

Kunne du tenkt deg å lære mer om å fikse ull? I minikurset "Lykkes med fiksing av ull" Får du tilgang til 12 av våre mest populære hjelpevideoer. Her får du kunnskapen du trenger for å fikse ulltøy slik at det blir pent og holdbart!

I kuret vil du lære:

 • Grunnleggende kunnskap om fiksing av ull
 • Hvilke verktøy du må bruke for å lykkes
 • Fikse hull med lapper
 • Fikse hull med nål og tråd
 • Veveteknikk
 • Stoppe sokker
 • Lykkes med nuppefjerneren
 • Brodering over hull og flekker (hjerte og blomst)

Meld deg på minikurset her

Vil du lese mer om Fikseklubben og hva du lærer?

Sjekk ut Fikseklubben