Hva må jeg ha i syskrinet?

Feb 10, 2021

For å få fiksa klær behøver du ikke mye og fancy utstyr, du kommer langt med nål og tråd!

Det vi bruker mest når vi fikser er:

  • Nål og tråd
  • Symaskin
  • Vliesofix for å lage lapper. 
  • Strykelapper
  • Knapper
  • Saks
  • Knappenåler
  • Lyspære eller stoppesopp

Når du har samlet utstyret ditt, lag deg et system slik at det er enkelt å finne det frem når du finner et hull. Det er veldig kjekt å ha en skål med strykelapper lett tilgjengelig.

Nål og tråd brukes til det meste, vi anbefaler å ha en tynn synål, broderingsnåler med butt tupp til ullklær og dersom du skal stoppe sokker må du ha en tykk og god nål. 

Sytråd får du kjøpt mange steder, fargene det er kjekt å ha på lager er sort, hvit og blå. Den blå bruker vi til jeans. Dersom du har en farge som dominerer i klesskapet ditt er det kjekt å ha en tråd i den fargen også.

Symaskin, det er utrolig kjekt å ha dersom du skal bli en rutinert klesfikser. Enkelte klesreperasjoner som å sy i ny glidelås og å fikse slitasje mellom lårene krever symaskin. Du behøver ikke den dyreste sorten, men en av god kvalitet slik t du har den i lang tid. Mange bibliotek leier ut symaskiner og det finnes mye bra på finn.no

Vliesofix, en klesfiksers bestevenn. Har du et stort hull på kneet eller albuen da kan du lage dine egne strykelapper som matcher det du skal fikse. Vliesofix strykes på et stoffstykke, deretter klipper du ut en lapp i ønsket størrelse som du stryker over hullet. Lappen sikres med noen sting.

Strykelapper, det finnes så mange fine stykelapper å velge mellom. Ferdige stykelapper fås kjøpt på garnbutikker, stoffbutikker og noen matbutikker. Fikseklubben digger Pryd brodering sine. Superfine strykelapper med viktige budskap. Sjekk ut Pryd her.

Knapper, ta vare på knapper du får med når du kjøper klær og ha de lett tilgjengelig. Plutselig trenger skjorta en ny knapp.Saks og knappenåler, det må man ha. Gjerne av god kvalitet. Ha en saks som du bruker kun til stoff, da holder den seg bra. Nå det kommer til valg av knappenåler foretrekker vi de i stål uten plast. Da kan du stryke på de, og det er praktisk.

Broderingsring, gjør håndsøm mye enklere. Skal du sy igjen et lit hull i genseren, da er det kjekt å feste stoffet i en broderingsring. Da får du stoffet stivt og flatt, som gjør det enklere å få et pent resultat.

Stoppesopp, er kjekt å ha dersom du skal stoppe sokker. Men du kommer langt med en lyspære også.

Som med alt annet, start med det enkle og kjøp etter behov. Test en symaskin og se om du liker det før du går til innkjøp av en splitter ny. Og dersom du er som oss, en som elsker loppemarkeder og bruktbuttikker, gå på skattejakt! Du finner garantert masse syutstyr av god kvalitet.

Jeg skjønner fortsatt ingenting!

Aner du ikke hvordan du skal bruke dette utstyret? Du er hjertelig velkommen som medlem i Fikseklubben. Vi har detaljerte hjelpevideoer på alt du måtte lure på. Les mer om Fikseklubben her.

Du kan også laste ned gratis oppskrift og hjelpevideo på hvordan du fikser et buksekne her.

Lykke til med fiksinga!

Vil du lese mer om Fikseklubben og hva du lærer?

Sjekk ut Fikseklubben