Farg klær og tekstiler med planter

Jun 02, 2022

Plantefarging gir unike og vakre klær!

Er du på leting etter en miljøvennlig måte å farge klær på? Da vil vi anbefale deg å teste plantefarging, det er en tradisjon som går helt tilbake til vikingetiden. Du finner planter som egner seg til plantefarging i skogen og i din egen hage. Finn frem stoffer i naturlige materialer og begynn å eksperiementer med plantefarging.

Zenab som står bak Studio Fryd tipser oss om hvilke planter du kan plante i hagen for å skape fine fargebad.

Sørgescabiosa

Denne fine blomsten er fin å bruke til eco print, bundel dye og til å lage fargebad. Sørgescabiosa gir fargetoner mellom blå, lilla til grønn.

 

Tagets

Bruk denne fine blomsten i et fargebad eller til bundle dye. Med Tagets vil du få farger som gul, oransje og litt rødlige farger.

 

Purpurøye

Bruk Purpurøye til å banke blomsten på stoffet for å få et nydelig print! Du kan også bruke den som bundle dye og i et fargebad. Når du bruker Purpurøye til plantefarging vil du få fargetoner som burgunder, rød, oransj og gul.

 

Forarbeid

Når du har samlet fine blomster som du skal bruke til plantefargingen og du er klar for å starte plantefargingen er det viktig med godt forarbeid. Tøyet som skal farges må beises i forkant. Du kan beise tøyet med alun eller soda ash.

For å finne ut hvor mye du skal bruke må du ha en vekt for å veie tøyet.

Beiser du med alun finner du 12-15% av vekta på tøyet og tilsetter lik mengde alun.

Dersom du beiser med soda ash er det kun 2% av tøyets vekt i soda ash

Beisen vannes ut i oppkokt vann, det er svært viktig at blandingen er helt utblandet. Når du har riktig blandeforhold skal du varme opp en kjele med vann hvor du heller oppi beisen, lar den komme opp til kokepunkten og legg oppi tøyet som skal beises. Etter en time i beis er tøyet klart til å farges med planter!

Plantefargingsprosessen

Nå når tøyet er beiset er du klar for å farge tøyet med planter. Her er det mange teknikker å velge mellom. Du kan hamre blomsten på tøyet for å få eco-print. Bruke fargebad og bundle dye. Test forskjellige teknikker for å finne ut hva du liker best.

Lær mer om plantefarging i Fikseklubben

Zenab er bidragsyter i Fikseklubben og hun er svært dyktig med plantefarging. I portalen finner du opptak av en livesending hvor Zenab forklarer det grunnleggende du må kunne for å starte med plantefarging. Det finnes også en hjelpevideo og oppskrift på hvordan du plantefarger tøysko!

Ønsker du å lære mer om plantefarging? Da er du hjertelig velkommen som medlem i Fikseklubben. Eller bli med på et av Zenab sine fysiske kurs. Du finner kursoversikten her.

Kos deg med plantene!

Vil du lese mer om Fikseklubben og hva du lærer?

Sjekk ut Fikseklubben